Bestigningen af Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, der rejser sig 5.895 meter op over den afrikanske slette, er en hård tur, men følelsen af at stå på Afrikas tag er ubeskrivelig og er alle anstrengelserne værd!
Kilimanjaro er verdens højeste fritstående bjerg, og vi bruger 7 dage på bestigningen. Det giver bedre højdetilvænning og øger dermed også chancerne for at nå toppen markant. Vi starter i vest, og i løbet af de 7 dage bevæger vi os langsomt op gennem tropisk regnskov, hvor de sort-hvide colobus aber iagttager os fra trætoppen. Herfra kommer vi op på det tørre Shira-Plateau, hvor vegetationen bliver mindre og mindre i takt med, at vi kommer op i højden. Terrænet går efterfølgende over i alpint ørkenlandskab, for til sidst at slutte på Uhuru Peak med arktiske tilstande, og hvor temperaturen kan komme helt ned på -20 grader – i alt kommer du gennem 5 klimazoner under bestigningen.
De fleste med god fysisk form og med den rigtige forberedelse kan komme op på toppen af Kilimanjaro, men det er ikke “bare lige”. Det er trods alt et bjerg, hvis top ligger højere end base camp på Mount Everest!
Lemosho er en af de nyere ruter på Kilimajaro, og der er generelt færre mennesker på denne rute end på Machame. Ruten starter vest for Kibo, og tager dig op gennem regnskoven, hvor du kan være heldig at spotte wildlife, fx elefanter, bøfler, antiloper, aber – og hvis du er heldig – måske en leopard. På fjerde-dagen fletter Lemosho sammen med Machame ruten, som går syd om toppen og videre op mod Kibo fra den sydøstlige flanke.
Få svar på flere spørgsmål om bestigningen af Kilimanjaro på siden Værd at vide om bestigning af Kilimanjaro
Highlights
- Bestigning af Kilimanjaro, verdens højeste fritstående bjerg
- Lemosho-ruten er mindre befolket, god gradvis stigning og super akklimatisering
- Erfarne guider og godt udstyr sørger for gode topchancer
- Overnatning på det hyggelige Springland Hotel før og efter bestigningen
- Forlæng rejsen med verdensklasses safari og badeferie på skønne Zanzibar
Billedgalleri
DAG TIL DAG PROGRAM
Dag 1: Afrejse København/Billund/Aalborg
Afrejse fra København/Billund/Aalborg kl. ca. 06.00 via Amsterdam. Ankomst lokal tid kl. 19.45 i Kilimanjaro Lufthavn. Her bliver du hentet og kørt til Springland Hotel (cirka 1 time) lige uden for Moshi. Springland Hotel vil være jeres base før og efter bestigningen af Kilimanjaro.
Dag 2: Hviledag + forberedelse til bestigningen
Morgenmad på lodgen. Vi anbefaler at tage denne ekstra dag i Moshi, inden du starter bestigningen. Her har du tid til at slappe af ved poolen, gå en tur ind til Moshi og besøg det lokale marked, veksle penge og nappe en god lokal kaffe på en af byens mange kaffebarer.
Vi afholder også briefing denne dag, hvor vi gennemgår udstyr og de næste dages tur mod toppen. Mangler du udstyr, er det også muligt at leje. (m/-/-)
Dag 3: Mti Mkubwe Camp 2.685m (4 timers vandring)
Morgenmad på hotellet, og derefter køres til Londorossi Park Gate (2.250m). Turen tager omkring 4 timer pga. bumlede jordvej ind mod junglen. Ved gaten er der indskrivning, registrering, vejning, og betaling, som tager ca. en time. Herefter fortsætter vi i jeep op til Lemosho Glades (ca. 2.400m), hvorfra dagens vandring starter. De første 2-3 dage af Lemosho-ruten er mindre befolket end Machame og Marangu, og man kan være heldig at se vilde dyr – der lever elefanter, bøfler, aber, antiloper og leopard i området. Dagens vandring er på ca. 4 timer gennem skov og tæt regnskov. Frokosten spises på vejen til campen, og turen slutter i Mti Mkubwe Camp i 2.685 meters højde, hvor der spises aftensmad og overnattes.
Dag 4: Shira I Camp 3.500m (5-6 timers vandring)
Morgenmad i campen. Dagens etape fortsætter i den smukke regnskov, og der er stadig chancer for at se vildt dyreliv. Efterhånden som vi nærmer os 3.000 meters højde, åbner landskabet sig op, og vegetationen bliver lavere og mere stenet. Her når vi ind på det imponerende Shira Plateau, og der er nogle flotte udsigter til Kibo (Kilimanjaro top), Mt. Meru (Tanzanias næsthøjeste bjerg) – og er man heldig, kan man måske se Eland-antilopen, (verdens største antilope-art) græsse på plateauet. Dagens vandring er på cirka 6 timer. Overnatning Shira I Camp 3.500 meters højde.
Dag 5: Shira II Camp 3.950m (4-6 timers vandring)
Morgenmad i campen. Vi har “kun” omkring 300 højdemeter på dagens vandring, der fortsætter over moorland-terrænet og det vulkanske, alpine ørkenlandskab. Der er mulighed for at lave en mindre omvej til Shira Cathedral, hvorfra vi har smuk udsigt over Shira Plateauet, Mt. Meru, Machames højderyg og dagens lejrplads. Dagens vandring er 4-6 timer med overnatning i Shira II Camp 3.840 meters højde.
Dag 6: Barranco Camp 3.950m (7-8 timers vandring)
Morgenmad i campen. Vi følger vi en fin sti op over plateauet, og landskabet bliver mere og mere tørt og bart, og vegetationen bliver mindre og lavere i takt med, at vi kommer op i højden. Og højden begynder for alvor at kunne mærkes, og tempoet holdes “Pole Pole” (langsomt, langsomt), som vores guide hele tiden minder os om. Dagens vandring er normt flot med smukke udsigter til Kibo og Mount Meru, som stikker op af skyerne bag os. Vi følger en mindre højderyg op mod Lava Tower (4.500m), med fine udsigter til gletsjerne ved Western Breach. Turen op til Lava Tower er lidt hård, men er rigtig god for akklimatiseringen, og herfra venter en nedstigning ned til Barranco Camp 3.950m, hvor der bliver spist aftensmad og overnattes.
Dag 7: Barafu Camp 4.550m (6-8 timers vandring)
Morgenmad i campen. Dagens vandring starter med en “berygtede” Barranco Wall, men den er slet ikke så slem, som den ser ud på afstand. Stien er god, og det er en sjov og afvekslende strækning, som tager os ud på den syd-østlige flanke af Kibo, med fremragende udsigter til de sydlige gletsjere, Mount Meru og den savtakkede top Mawenzi. Udsigten fra toppen er intet mindre end fantastisk. Turen fortsætter ned mod den smukke Karanga Valley, og der spises frokost på vejen. På den anden side af dalen venter der et par timers stigning op mod Barafu Camp. Landskabet er vulkansk, råt og tørt, som giver en følelse af “rigtig bjerg”, og man føler for alvor, at bestigningen er i gang. Overnatning i Barafu Camp 4.550m. Tidlig aftensmad og tidligt i seng; topbestigningen starter nemlig omkring kl. 23.00. Efter en skål havregrød og te venter turens højdepunkt.
Dag 8: Uhuru Peak topbestigning (5-7 timers bestigning)
Denne dag begynder allerede ved midnat. Efter en skål havregrød og en kop te begynder turen mod toppen, Uhuru Peak. Starten på topbestigningen er mørk og kold, men synet af lyskegler op ad bjerget og en forhåbentlig klar stjernehimmel er et spektakulært syn. I 5.600 meters højde når vi Stella Point, der er selve krater kanten. Udsigten er fantastisk! Solen er på vej op, og der er frit udsyn til gletsjerne på toppen, og i det fjerne kan man nu se Uhuru Peak. Det sidste stykke til toppen er en jævn stigning med målet inden for rækkevidde. Når du toppen, kan du ønske dig selv tillykke med at have besteget Afrikas højeste bjerg, og verdens højeste fritstående bjerg Uhuru Peak i 5.895 meters højde. Efter toppen er blevet foreviget, går turen tilbage mod Barafu Camp, hvor der er tid til lidt hvile og frokost, inden turen går videre ned til Mweka Camp i 3000 meters højde. Her bliver der spist aftensmad og overnattet.
Dag 9: Mweka til Moshi (3-4 timers vandring)
Efter morgenmaden er stemningen høj i lejren, og det er tid til at betale holdet drikkepenge. Humøret er altid høj i Mweka Camp, da alle hjælpere får drikkepenge denne dag. Det sidste stykke tager 3-4 timer, og vi er igen nede i tæt vegetation. Turen slutter ved Mweka Gate 1.480m, hvorefter turen går tilbage til Springland Hotel i Moshi, hvor du kan se frem til velfortjent bad, en kold Kilimanjaro-øl og en blød seng.
Dag 10: Hjemrejse (eller forlæng med safari og/eller Zanzibar)
Sidste dag i Tanzania, med mindre du har valgt af forlænge turen med safari (Se safari Tanzania) eller Zanzibar.
Morgenmad på lodgen. Dagen idag er du på egen hånd i Moshi og omegn. Du kan overveje at besøge den Internationale skole i Moshi, som er super interessant – i hvert fald hvis man har læst Jakob Ejerbos Afrika-triologi (som kan varmt anbefales!!). Meget af handlingen foregår i Moshi, og det er et rigtig fedt billede på den ’afrikanske’ kultur set med danske/afrikanske øjne.
Sørg også for at få på opdagelse på nogle af de små kaffe-barer i Moshi – der er masser at vælge i mellem, og kaffe-bønnerne er høstede på Kilimanjaros skråninger og ristet af lokale i området, så man støtter den lokale økonomi – og går det jo heller ikke noget, at det smager fantastisk!
Det kan også være, at det bare er tid til at slappe af ved poolen og hvile benene efter bestigningen.
Dag 11: Ankomst København/Billund/Aalborg
Skift i Amsterdam, og ankomst til København/Billund/Aalborg ca. kl. 10.00.
Skulle I have særlige ønsker i forhold til rute, antal dage på bjerget dansk guide eller andet, så kontakt os og få et uforpligtende tilbud.
Overnatninger
PRISER & AFGANGE
INKLUDERET I PRISEN
Pris: Fra DKK 23.960,-
- Fly København/Billund – Kilimanjaro t/r
- Lufthavnsafgifter
- Transfers fra Kilimanjaro lufthavn til hotel t/r
- 3 nætter på Hotel i Moshi inkl. morgenmad
- 6 nætter/7 dages bestigning af Kilimanjaro med fuld forplejning
- Erfaren guide, kok, portere samt alle park fees
- Leje af telt og madras
- Ekskl. drikkepenge
IKKE INKLUDERET I PRISEN
- Administrationsgebyr og udvidet EU ansvarsforsikring DKK 100,- per person
- Drikkepenge – regn med omkring 350 USD
AFGANGE, TURE OSV.
FORLÆNG DIN REJSE MED SAFARI OG ZANZIBAR
Safari
I Tanzania finder du noget af Afrikas bedste safariområder, og det er en perfekt måde forlænge dit eventyr i Afrika med en safari i det legendariske Ngorongoro-krater eller på Serengeti-sletten. Vi anbefaler en 4-dages tur med priser fra kr. 7.690,-
- Tarangire / Lake Manyara
- Ngorongoro + Serengeti
- Serengeti
- Serengeti – retur til Moshi
Læs mere om safari i Tanzania her og se udvalget af muligheder herunder.
Zanzibar
Farverige Zanzibar er en kulturel smeltedigel, der er meget anderledes end fastlands-Afrika. I Stone Town får du indblik i øens historiske fortid som handelscemtrum mellem Østen, Arabien og Afrika, hvor særligt slavehandel spillede en stor rolle. På de nordlige og østlige kyster finder du fantastiske strande med kridhvidt sand og azurblåt hav, der er den perfekte afslutning på din rejse til Tanzania. Snup et par dage i Stone Town og slut af med 4-5 dage ved stranden.
Læs mere om rejser til Zanzibar her:
PRAKTISKE DETALJER:
Overnatning på trekket:
På denne rute overnatter vi i telt under hele bestigningen. Vi benytter gode 2-personers ekspeditionstelte fra Eureka og Mountain Hardware, og sammen med liggeunderlag er det inkluderet i bestigningen. Desuden medbringes også et køkkentelt, hvor måltiderne indtages. Du skal selv medbringe sovepose. Vi anbefaler em sovepose, der kan klare ned til -10 grader.
Bestigningen:
Trekket ledes af en erfaren, engelsktalende, certificeret guide. Derudover vil teamet bestå af 1-2 assistentguider, kok og portere, der bærer al fællesbagage, telte, mad og op til 15 kg personligt udstyr. Teamet sørger for at sætte telte op, som står klar, når vi kommer frem til dagens camp. Størrelsen på gruppen er max 10 personer.
Mad & drikke på trekket:
En uddannet kok sørger for, at der er mad og drikke på hele trekket. Morgenmaden består typisk varm grød, brød med tilbehør, æg samt kaffe og the. Frokosten indtages undervejs enten som madpakker eller i madteltet, og aftensmaden består oftest af en suppe, varm hovedret med ris, pasta eller kartofler, samt frugt eller snacks til dessert. Det anbefales, at du medbringer lidt chokolade, müslibar, nødder, tørret frugt eller andre snacks. Det er også en god idé at tage noget energipulver eller lignende med til at blande i vandet – på den måde får du lidt ekstra energi, og normalt betyder det også, at man får indtaget mere væske.
Bagage:
På dagens vandring bærer du selv en dagstursrygsæk, hvor du har udstyr, proviant og vand til dagens vandring. Desuden kan du medbringe max 15 kg, som bæres af porterne. Sørg for at pak denne bagage i en ‘blød taske’ (sportstaske, rygsæk eller duffelbag) og det er en rigtig god ide, at medbringe nogle plastic-sække, så du kan pakke dit grej vandtæt. Se pakkelisten på turene herunder.
Få svar på flere spørgsmål om bestigningen af Kilimanjaro på siden Værd at vide om bestigning af Kilimanjaro